ВестиЕвропаИнтернационала

Британија: Ториевците продолжуваат со продажба на оружје кон Саудиска Арабија додека Јемен крвари

Ториевците тврдат дека го трошат целото свое време и енергија „справувајќи се“ со пандемијата. Сепак, слично како лажните солзи на секретарот за здравство Мет Хенкок на телевизија, ова е параван за она што се случува зад сцената.

од Халид Малахи, 18 декември 2020

Британското оружје продадено на Саудиците убива цивили во Јемен
“Продолжува” продажбата на оружје кон Саудиска Арабија

Законска битка минатата година резултираше со “забрана” од страна на британската влада за продажба на нови оружја кон Саудиска Арабија и други коалициски сили вклучени во крвавата војна со Јемен. Основата за ограничувањата беше кршење на меѓународните хуманитарни права.
Ова е сосема оправдано, имајќи ја во предвид штетата што ја предизвикаа силите на саудиската коалиција. Воздушните напади се одговорни за две третини од цивилните смртни случаи (третирани како несреќна „колатерална штета“ од страна на империјалистите), вкупно околу 8.000. Згора на тоа, намерното таргетирање на важна инфраструктура остави милиони луѓе во глад и глад. Британскиот империјализам беше клучен олеснувач на овие напади и затоа соучесник во сите овие злосторства.
Но, на 7 јули оваа година беше укината „забраната“ за продажба на оружје, додека пак британската држава не најде докази за воздушни удари кои ги кршат меѓународните закони.
Во реалноста, забранаи не постоеше, бидејќи брзо се спротивстави на нагонот да се задржи протокот на пари, при што незаконското ново лиценцирање беше укинато само под притисок. Претходно постоечките лиценци продолжија да важат. Како што потврди БАE системи (на англ. British Aerospace Systems), најголемиот извозник на гангстерите во Ријад во извештајот за 2019 година, работите продолжија како и обично. Договорите за поддршка беа исполнети, овозможувајќи одржување на борбени авиони.
Додека Лиз Трус, секретар за меѓународна трговија, лееше крокодилски солзи, во Јемен и понатаму се истураа езера од крв. Ова несомнено не можеше да се случи без клучната улога што ја играше Велика Британија и продолжува да ја игра.
Трус даде „безрезервно извинување“, притоа признавајќи дека можно е понатамошни прекршувања „да излезат на виделина“. Во меѓувреме, владата на Велика Британија продолжи да ја поканува Саудиска Арабија на најголемиот светски саем за оружје; остар сигнал дека не очекувале оваа забрана да биде на долг рок или конечна.
Иако овој „значаен“ судски случај навистина не промени ништо, официјалните причини за укинување на забраната ова лето се исто толку смешни колку и транспарентни. Трус заклучи дека не постои „шема“ што може да се најде во прекршувањата. А сепак, токму во тој месец, Министерството за одбрана јавно изјави дека забележале повеќе од 500 потенцијални прекршувања на човечките права во Јемен. Тука, се разбира, зборуваме за формално буржоаско меѓународно право, кое го фаворизира империјализмот.
Коалицијата предводена од Саудиска Арабија изврши повеќе од 20 000 воздушни напади од почетокот на конфликтот во 2015 година. Според Проектот за податоци во Јемен, една третина од овие воздушни напади – со авиони направени и одржувани од БАЕ Системите – биле извршени врз невоени мети. Ова доведе до масовно раселување на милиони луѓе. Предлогот дека има само 500 „потенцијални“ (!) прекршувања е ужасно потценување.
Сепак, беше истакнато дека дури и овие статистики обложени со шеќер укажуваат кон некој модел на однесување. Јасно е дека сè пострашната реалност за милиони Јеменци е незамислива несреќа, глад и сиромаштија. Но, ова не ги загрижува Ториевите и нивните пријатели. Човековите права за нив не се ништо во споредба со военото профитерство.
Ториевците лежеа за улогата што ја играше Велика Британија во овој конфликт. Иако може да изгледаат строго и сериозно на телевизија кога зборуваат за оваа тековна хуманитарна криза, тие се радосни кога се во прашање саемите за оружје и напорите за Велика Британија да продолжува да има големо парче од колачот.
Тврдењето на Трус дека „не постои видлив ризик“ британско оружје да се користи за воени злосторства е бесрамна фикција. Продажбата на оружје, одржувањето на авионите „Торпедо“ и „Тајфун“, споделувањето разузнавачки информации и оперативно и техничко следење ги уништија нешто помалку од половина од предвоените здравствени установи во Јемен. Болниците се една од многуте клучни инфраструктури претворени во урнатини. Сега судовите дадоа свој печат на одобрување за сето ова да продолжи. Капитализмот е, како што рече Ленин, ужас без крај.
Иако беа направени понатамошни обиди за воведување ембарго за продажба на оружје кон Саудиска Арабија, она што е јасно од целата оваа ситуација е дека Ториевците немаат намера да ја запрат воената машина. Ниту „моралните“ ниту правните приговори нема да ги поколебаат овие гангстери, затоа што владее стремежот кон профит.

Отровни врски со Династијата Сауд

Полибералните коментатори изразија незадоволство за сè поблиските односи на Велика Британија со Саудиска Арабија. Но, мора да бидеме јасни: овие дами и господа не се противат на самите злосторства на британскиот империјализам. Тие едноставно се срамат од ‘токсичните’ врски со деспотската династија Сауд. Тешката и очајна состојба што ја преживува најголемиот дел од Јемен е многу далечна грижа.
Многу важен елемент на оваа врска е тоа што Саудиска Арабија е најголемиот увозник на одбранбени средства во светот. Во изминатата деценија, таа увезе оружје во вредност од 116 милијарди долари – двојно повеќе од која било друга земја. Од извозот на стоки за воена употреба на Велика Британија од 125 милијарди долари од 2010 година, 60% биле наменети за земјите од Блискиот Исток. Овие продажби се потпираат на континуирана дестабилизација и уништување на овој регион – без апсолутно никаков обзир спрема човечката цена.

Британија е соучесник на злосторствата на деспотскиот саудиски режим


Британската војска дејствува на многу локации низ Блискиот Исток. Декласифицираните извештаи покажуваат дека во регионот има 23 воени бази; со тоа што персоналот користи дополнителни 41. А 15 клучни страници се наоѓаат во Саудиска Арабија, вклучувајќи го и Центарот за воздушни операции – каде РАФ (британските авиосили) несомнено им помага на своите саудиски колеги во воздушните напади. Неодамна беше откриено дека, за време на таканаречената забрана за продажба на оружје, британски воен персонал бил тајно стациониран и продолжува да биде стациониран на нафтените полиња во Саудиска Арабија. Исто така, има и многу персонал на РАФ, којшто додека им е даден на заем на БАС, служи во воздушните бази на Саудиска Арабија близу до границата со Јемен.
Идејата дека уништувањето во Јемен е исклучиво саудиски проблем е илузија. Со плановите на Ториевците да ги зголемат воените трошоци за 22 милијарди долари во текот на четири години – зголемување од 10 проценти – Велика Британија ќе продолжи да помага при и да ги охрабрува злосторствата низ целиот Блиски Исток. Намалувањето на помошта за странство – иако во крајна линија, се разбира, дел од „меката“ моќ на империјалистите – подготвува совршена бура за земјите кои имаат најголема потреба во овој регион.
Каков е одговорот на Лабуристичката партија на ова? За сите неверојатни пофалби што ги прима Сер Кир Стармер во буржоаскиот печат за неговото ‘детективско’ лидерство, се чини дека го остави овој настан да пројде незабележан.
Но, ова не треба да изненадува: неговиот пристап кон надворешната политика е продолжение на неговиот општ пристап кон политиката и намерите за Лабуристичката партија: докажувајќи се дека е безбеден алат за капиталистите и со потиснување на левицата во партијата.
Сер Кир со милина проповеда за „патриотизмот“ и „националната безбедност“. Ова е причината зошто тој ги натера лабуристичките пратеници да апстинираат за Предлог-законот за прекуокеански операции, којшто се обидува да им дозволи на британската војска да се извлече со воените злосторства. Ова е и причината зошто тој го поздрави зголеменото буџетско трошење за војската, само критикувајќи го соопштението дека е „без стратегија“.
Типично за десничарските реформисти, тој се вози на успехот на Ториевците. Стармер се позиционира како водач на „веродостојна“ опозиција – што значи, без никакво спротивставување кога станува збор за маките на сиромашните во Јемен, Велика Британија или каде било на друго место.
Како што рече Ленин, војната е ужасна – ужасно профитабилна за капиталистите. Марксистите мора да се борат против военото профитерство и империјалистички амбиции на Ториевците и капитулацијата на Стармер, за вистински антиимперијализам во работничката партија и воопшто во движењето. На крајот на краиштата, тоа може да се постигне само со целосно раскинување со капитализмот и империјализмот, што е природен дел од капитализмот, и борба за општество засновано врз човечките потреби и благосостојба, а не војна и мизерија.

извор: Britain: Tories continue Saudi arms sales while Yemen bleeds

автор: Халид Малахи